Film om Vordingborg og Storstrømsbroen

Hos filmcentralen har vi fundet disse filmklip, og som vise i et nyt vindue.

Borgmesteren holder tale.

1935, Slotstorvet, Vordingborg, 0:39 min., Stum
Optagelser fra Vordingborgdagen i 1935, hvor borgmester Lohff-Rasmussen holder tale på Slotstorvet foran Vordingborg Rådhus.

Vordingborg slotsruin

1920, Vordingborg Slot, 1:41 min., Stum
Vordingborg Slot blev grundlagt ca. 1160 af kong Valdemar den Store, og Gåsetårnet blev bygget ca. 1362 af kong Valdemar Atterdag. I optagelsen ses børn og voksne gå på opdagelse i slotsruinerne.

Fodboldkamp på Kirkeengen

1935, Kirkeengen, 0:43 min., Stum
Fodboldkamp mellem skorstensfejere og bagere på Kirkeengen.

Optog gennem Vordingborg

1935, Algade, 0:54 min., Stum
Det store optog med hestevogne, ryttere og masser af udklædte mennesker bevæger sig gennem Vordingborgs gader.

Studeforspand fremvises

1927, 1 min., Stum
Studeforspand, Knudshoved ved Vordingborg. Studen er beslået med studesko. Optagelsen er lavet af museumsinspektør Kai Uldall (1890-1988), som meget tidligt arbejdede med filmmediet som kulturhistorisk dokumentation.

Vintersbølle Tuberkulosehospital

1943, Vintersbølle Strand, Vordingborg, 1:33 min., Speak
Tuberkulosesanatorium ved Vordingborg. I klippet får vi indblik i arbejdet og forholdene på sanatoriet.

Vordingborg Kirke

1920, Vordingborg Kirke, 0:17 min., Stum
Vordingborg Kirke, som også kaldes Vor Frue Kirke, set fra syd, hvor der i dag er villakvarter. Kirken er bygget i gotisk stil, hvoraf den ældste del kan føres tilbage til 1432. Tårnet er tilføjet omkring år 1600.

Storstrømsbroen

1937, 20 min., Stum
Råoptagelser, der dokumenterer bygningen af Storstrømsbroen i perioden 1933-1937. Storstrømsbroen forbinder Sjælland og Falster ved Masnedø og Orehoved. Byggeprojektet blev udført af det engelske firma Dorman, Long & Co. i samarbejde med Christiani & Nielsen, som stod for broens betonkonstruktioner og jordundersøgelser. I filmen ses civilingeniør Anker Engelund, der havde projekteret broen, ledende ingeniør Poul Middelboe, som var ansat hos Dorman, Long & Co. samt den britiske ingeniør Guy Maunsell. Nogle af de samme optagelser ses i filmen ‘Ganløse Motorløb’.

Arbejdet på land

1937, Storstrømsbroen, 2:17 min., Stum
Råoptagelser, der dokumenterer bygningen af Storstrømsbroen i perioden 1933-1937. Storstrømsbroen forbinder Sjælland og Falster ved Masnedø og Orehoved. Byggeprojektet blev udført af det engelske firma Dorman, Long & Co. i samarbejde med  Christiani & Nielsen, som stod for broens betonkonstruktioner og jordundersøgelser.

Det sidste broelement monteres

1937, Storstrømsbroen, 1:33 min., Stum
Det sidste element monteres et sted midt på broen. Hermed er der skabt forbindelse mellem Masnedø og Falster. Råoptagelser, der dokumenterer bygningen af Storstrømsbroen i perioden 1933-1937. Storstrømsbroen forbinder Sjælland og Falster ved Masnedø og Orehoved. Byggeprojektet blev udført af det engelske firma Dorman, Long & Co. i samarbejde med Christiani & Nielsen, som stod for broens betonkonstruktioner og jordundersøgelser.  I filmen ses civilingeniør Anker Engelund, der havde projekteret broen, ledende ingeniør Poul Middelboe, som var ansat hos Dorman, Long & Co. samt den britiske ingeniør Guy Maunsell.

Storstrømsbroens sidste del monteres

1937, Storstrømsbroen, 3:55 min., Stum
En flydekran sætter den sidste sektion af Storstrømsbroen på plads. Mens det sidste arbejde udføres, bliver broen inspiceret af civilingeniør Anker Engelund, der havde projekteret broen, ledende ingeniør Poul Middelboe, som var ansat hos Dorman, Long & Co. samt den britiske ingeniør Guy Maunsell.

Indvielsen

1937, Storstrømsbroen, 3:48 min., Musik
Storstrømsbroen indvies 26. september 1937 på Kong Christian X’s fødselsdag. Kongen holder indvielsestalen for de tusindvis af fremmødte gæster. Toget kører over den 3.199 meter lange bro med kongen og kronprinseparret ombord.

Storstrømsbroen – et stykke ingeniørkunst

1950, Storstrømsbroen, 2:33 min., Musik
Carl Th. Dreyer og Preben Franks blik på Storstrømsbroen: linjernes og fladernes dynamik, broens storhed og enkelhed og skønheden, der opstår, når jern og beton fordelt på den rette måde skal tjene et nyttigt behov. Et strålende bevis på dansk ingeniørkunst.

1976 – Ørslev, Vordingborg, 0:53 min, med tale.
Optagelser fra landsbyen Ørslev. Her er der kun én lille købmænd, ingen skole og fire sogne om at dele én præst. Det eneste de har tilbage er forsamlingshuset – og det er de glade for.

Ørslev – den lille by på Sydsjælland

Kilde: https://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film