Børnesanatoriet, Vintersbølle

Vintersbølle Børnesanatorium

Vintersbølle Børnesanatorium, som det så ud ca. 1938

Børnesanatoriet blev opført af Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse. Byggeriet blev påbegyndt i 1936 og indviet den 9. november 1938. Ved indvielsen deltog bl. a. Kong Chr. X, Dronning Alexandrine og flere ministre.

De første mange år behandlede man udelukkende børn med tuberkulose. Fra 1956 ankom også børn med cystisk fibrose, og på afd. A (medicinsk) lå børn med maveproblemer. I en periode fjernede man også  mandler og polypper i samarbejde med en læge fra Næstved.

På hospitalet behandledes børn fra Danmark, Sydslesvig, England, Skotland og Grønland. Fra 1951-1956 blev der udgivet julemærker for at skaffe penge til de engelske børns rejse.

Tuberkulose er alvorlig smitsom sygdom, hvor det hyppigst er lungerne, der angribes af bakterier. Sygdommen smitter gennem luften ved hoste og nysen. Mange af de københavnske børn, der kom på børnesanatoriet, kom fra socialt dårlige forhold – små, mørke og fugtige lejligheder, hvor tuberkulosen have gode muligheder for at udvikle sig. Hospitalet i Vintersbølle lå derimod ude på landet med god adgang til lys og frisk luft, hvilket man vidste, havde en positiv indflydelse på bekæmpelsen af sygdommen. I begge ender af hospitalsbygningen blev der derfor indrettet udendørs liggehaller, hvor børnene kunne ligge og få lys og frisk luft som en del af behandlingen.

Hospitalet eksisterede frem til 1981, hvor Københavns kommune opsagde kontrakten med Tuberkuloseforeningen, og året efter blev bygningerne købt af Vordingborg og Langebæk kommuner. Kommunerne indrettede nu plejehotel, plejehjem, kursusafdeling, centralkøkken og centralvaskeri.

I 1994 blev plejehotellet lukket, da Københavns Kommune ikke længere ville sende pensionister på 3 uger ophold med tilskud. Herefter blev det plejehjem for de to kommuners borgere.

Kilder: S. Jensen, Elev på Vintersbølle 1956.  Arkivalier, udklip m.m.
Niels Christensen: Børnesanatoriet, i: “Fortællinger fra Vintersbølle”, 2010.

Børnesanatoriets arkiv befinder sig på Københavns Stadsarkiv og ikke på lokalarkivet i Vordingborg:

Eksterne KilderKøbenhavns Stadsarkiv  – åbner i nyt vindue.