Arkivernes Dag 2018

Lørdag d. 10. november – kl. 11-14

Lørdag d. 10. november holder arkivet åbent hus i anledning af ”Arkivernes Dag”. Temaet for dagen er ”Dengang jeg var barn – børneliv i Vordingborgområdet”. Vi har fundet en masse materiale  frem fra de sidste 100 år som eksempler på, hvad arkivet rummer. Derudover har vi en lille udstilling om Vintersbølle Børnesanatorium i anledning af 80-året for oprettelsen.

I dagens anledning efterlyser vi lokale, som har lyst til at lade sig interviewe og fortælle deres barndomserindringer. Så hvis du har en historie, som du tænker kunne være interessant at gemme for eftertiden, så kom ned og snak med os!

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Arkivernes Dag 2018

Genforeningspladsen i Udby

Peter Danner er for nyligt flyttet til Udby fra Køgeområdet, og han er startet som frivillig på arkivet. Her er han bl.a. i gang med at renskrive gamle interviews og er faldet over historien om etableringen af genforeningspladsen i Udby – som er kendetegnet ved, at der står en række “mystiske sten” rundt om selve genforeningsstenen! 

Interviewet blev optaget i 1983 hos den dengang 83-årige Dagmar Pedersen på Mogenstrup Plejehjem. Også Else Lund og Marie Larsen, som begge var døtre af gårdejer Christian Madsen, Pasmergård i Udby, deltog i samtalen, som drejede sig om tiden i Udby omkring 1920.

Kvinderne kunne fortælle, at den trekantede genforeningsplads midt i Udby indtil 1920 fungerede som stenplads. Her samlede man sten til at lægge på vejene, og her sad stenslagerne bag deres skærme, som Jeppe Aakjær beskriver det i visen om ”Jens Vejmand”. Pladsen var som skabt til at blive genforeningsplads, men den var egentlig for stor til ”kun” at skulle have en genforeningssten.

I byen blev man så enige om, at alle, der havde interesse for sagen, kunne få en sten med deres monogram placeret på pladsen rundt om genforeningsstenen. Det var bylauget, der ejede pladsen, og der var 30 personer i Udby, der efterkom opfordringen – og i enighed blev pladsen etableret. Selve genforeningsstenen blev – ligesom Grundtvigs mindesten på kirkegården i Udby – hentet i Lekkende Skov og foræret byen af grev Raben-Levetzau. En maler lavede udkastet til udsmykningen med indskriften: Fremtid gro af dyre minder, for Sønderjylland, 1920. Stenhuggerarbejdet blev udført af Niels Jørgen Hansen, som også huggede monogrammerne og symbolerne på de små sten. 

Den 12. juni 1921 var pladsen klar til indvielse, og ved samme lejlighed blev egetræet plantet bag stenen. Marie Larsen kunne huske, at der blev nedlagt et dokument i grundstenen, men hun kunne ikke huske, hvad der stod på det. Ved indvielsen bød Christian Madsen, Pasmergård, velkommen og udtalte:

”Vi har rejst denne sten til minde om Sønderjyllands genforening med moderlandet og tror også på, at det er en god gerning, og at vi derved styrker den nationale følelse, så vi har noget at værne om, vor nationale ret, forpligtigelser og ejendommeligheder. Disse er blevet til under de vilkår, hvorunder vi lever, og det er noget, vi må værne om. Det samme har sønderjyderne følt under ågets tryk og bevaret håbet, så nu er størsteparten forenet med os. For her under har der hos sønderjyderne dannet sig noget tvivlrådighed, som har sat sit præg på dem, men i grunden er de danske, og hvis vi forstår vor opgave, vil vi i den næste slægt værne om denne sten, der står her til minde om genforeningen”.

Peter Danner

 

 

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Genforeningspladsen i Udby

Ny leder af arkivet

Pr. 1. april er Berit Christensen tiltrådt som ny leder af Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv. Hun er samtidig museumsinspektør for nyere tid på Museum Sydøstdanmark, hvor hun har været siden 2005. Hun har en baggrund som historiker med et sidefag i arkæologi fra Københavns Universitet og har bl.a. undervist i slægtsforskning.

Berit Christensen er opvokset på Nordfalster men boede i København, før hun i forbindelse med museumsjobbet flyttede til først Vordingborg og siden til Nyråd, hvor hun nu bor med mand og barn. Familiemæssig  tilknytning  til Vordingborgområdet havde hun dog i forvejen, da hendes mor og bedsteforældre flyttede til Nyråd før Besættelsen, hvor bedsteforældrene en årrække drev sommerrestaurationen Søeholm.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Ny leder af arkivet

Arkivet har rundet et skarpt hjørne

Den 1. januar 2018 kunne Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv fejre sin 50 års fødselsdag!

– Men egentlig går arkivets historie endnu et par år længere tilbage, for allerede i 1965 begyndte Volmer Hansen, der var pensioneret overpostbud, at samle materiale ind til arkivet. Siden er arkivets samling vokset støt og roligt, og der er lagt mange frivillige  timers arbejde i løbende at registrere arkivalier og billeder og gøre samlingen tilgængelig for alle, som interesserer sig for lokalhistorien.

Volmer Hansen på lokalarkivet, da det lå i Algade 89.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Arkivet har rundet et skarpt hjørne

Arkivernes Dag d. 11. november

Den anden lørdag i november er det Arkivernes Dag, og her byder Danmarks arkiver indenfor til åbent hus. Traditionen tro holder også lokalarkiverne i Vordingborg Kommune åbent hus denne dag.

På Arkivernes Dag åbner vi vores lokalhistoriske samlinger. Kom og bliv klogere på dit lokalsamfund og dets historie. Se de mange spændende historier og arkivalier i form af kort, billeder og dokumenter fra fortiden. Måske har vi også en historie om dit hus, din familie eller de, der var her før dig? Vi glæder os alle sammen til at se så mange som muligt.

Hovedtemaet i år indsamling af erindringer og historier under projektet ’Giv det videre 2017’.

Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv har fokus på Storstrømsbroen, som i år har kunnet fejre 80 år. Der vises unikke fotos fra selve byggeriet og bl.a. film fra indvielsen. Arkivet har fundet film, fotos, aviser, bøger og artikler om broen, som man kan dykke ned i. Har du fotos eller andet om Storstrømsbroen eller noget andet, som du ønsker at aflevere til arkivet, så kan det også lade sig gøre denne dag. Som altid er der salg af gamle bøger og postkort fra Vordingborg. Arkivet har åbent 11-14 og byder på kaffe og småkager.

Udgivet i Nyheder | Tagget , , | Kommentarer lukket til Arkivernes Dag d. 11. november

Slægtsforskning når netforbindelsen går ned

Her er muligheden for et kursus i slægtsforskning på Rigsarkivet for interesserede:

Håndbøger og opslagsværker for slægtsforskere – når netforbindelsen går ned

Samfundet for Dansk Genealogi og Personalhistorie indbyder til foredrag om håndbøger og opslagsværker ved kulturhistoriker Tommy P. Christensen

I 2017 ramtes vi af historiens hidtil største hackerangreb med phisting og ransomware. Vi blev vidne til, at alle myndigheder, softwareproducenter og politikere fralagde sig ansvaret, og hele historien udstillede den enkelte borgers sårbarhed.

Spindoktorer søgte at flytte fokus fra problemerne ved at hævde, at “Digitalisering er demokratisering”, men mange slægtsforskere blev sig bevidst, at også deres pc kan blive kapret. I dette foredrag sættes fokus på alternativet til netafhængighed og blind tillid til Skyen ved at præsentere et dusin gode, gamle trykte opslagsværker og håndbøger, der bør stå fremme på enhver læsesal, som benyttes af slægtsforskere og personalhistorikere. Det drejer sig bl.a. om Encyklopædien, Trap, Blå Bog, Hvidtfeldt, Ochsner og Weilbach samt DAA, DBL, DHB, DKL og DKO.

Sted: Rigsarkivet, København – Harsdorffsalen, Tøjhusgade 1 Tid: Tirsdag 10. okt. 2017 kl. 16.00 – 17.00

Tilmelding: Senest søndag 8. okt. 2017

Alle er velkomne. Gratis adgang.

Tilmelding er nødvendig.

 

 

Udgivet i Nyheder | Tagget | Kommentarer lukket til Slægtsforskning når netforbindelsen går ned

Storstrømbroen fylder i dag 80 år

I dag, d. 26. september, kan vi fejre, at det er 80 år siden, at man kunne indvie Storstrømsbroen. På arkivet har vi i øjeblikket vores lille plancheudstilling fremme om anlægget og indvielsen af broen. Vi følger op med film, fotos, postkort og flere historier om broen på Arkivernes Dag d. 11. november.

Mere end 60.000 mennesker festede med, da Storstrømsbroen åbnedes for tog- og biltrafik den 26. september 1937, og to landsdele knyttedes tættere sammen.

Fra dagens program:

11.05 Indvielsestoget med Kong Christian X og kronprinsparret ombord i kongevognen ankommer fra København

11.15 Festtaler på tribunen på Masnedø

12.10 Snoren over broen ”klippes” af tog og biler, der kører over broen side om side

Om aftenen festfyrværkeri ved broen.

– Olsen, nu kan De godt køre!” lyder det fra Kong Christian X ombord på indvielsestoget, der sammen med en bilkortege sprænger snoren over broen.

Lige nu kan du også se en plancheudstilling om Vordingborg Havn, og d. 11. oktober inviterer Lokalhistorisk Forening til foredrag med skibsmægler Hans Ove Lange, der fortæller om Sydhavnens historie. Det sker kl. 19 i Kulturarkaden og der er gratis entré.

Udgivet i Nyheder | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Hjælp. Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv efterlyser en afspiller til Super-VHS bånd

Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv efterlyser en afspiller til Super-VHS bånd

I 2011 modtog Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv en meget stor mængde bånd fra Lokaltv-projektet Medietrekanten, der startede i 1998 under daghøjskolen. Medietrekanten dækkede alle typer af begivenheder i byen – især nyheder, men også voxpop om politiske emner. Daghøjskolen lukkede i 2000, men projektet fortsatte under produktionsskolen (for unge u. 25 år uden uddannelse). Projektet endte i 2005. Alle de mange udsendelser blev altså efterfølgende doneret til arkivet, så de her kunne gemmes til eftertiden som dokumentation for Medietrekantens produktion, men også om Vordingborgs historie. Desværre ligger alle udsendelserne på såkaldte Super-VHS bånd, der var en videreudvikling af VHS-formatet, som de fleste kender. Super-VHS slog aldrig rigtig igennem. Teknologien blev overhalet indenom af DVD’en.

På Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv er vi gået i gang med at digitalisere indleverede VHS-bånd og ville i denne forbindelse også digitalisere de mange bånd fra Medietrekanten. Vi har imidlertid opdaget, at vi ikke kan bruge vores VHS-afspiller til formålet. Vi efterlyser derfor en afspiller til Super-VHS bånd. Vi håber meget, at der sidder én derude, der vil sælge eller evt. bare udlåne en afspiller til arkivet. Alternativet er nemlig, at alle de mange Super-VHS bånd er ubrugelige og al information går tabt.

Arkivets leder, Susanne Outzen, kan kontaktes på telefon 61717704 eller på mail lokalarkivet@vordingborg.dk

 

Udgivet i Nyheder | Tagget , , | Kommentarer lukket til Hjælp. Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv efterlyser en afspiller til Super-VHS bånd

Endnu flere numre af Guldgåsen her på hjemmesiden med mere

Så er der lagt endnu flere numre af Guldgåsen ind på hjemmesiden. Du kan nu læse alle numre fra 1989 og frem til 2016. God læselyst.

Lokalhistorisk Arkiv har nu fået en lille satellit. Vi har udlånt nogle af vores gamle udstillingsplancher til plejehjemmet Solvang i Vordingborg. Hvis beboerne på plejehjemmet får glæde af at have udstillingen stående, så fortsætter det de kommende måneder med skiftende plancher.

Arkivet er nu også tilmeldt erindringsprojektet “Giv det videre”. ”Giv det videre” er en landsdækkende erindringsindsamlingskampagne. Fra den 1. marts og året ud er det muligt for alle danskere at bidrage med erindringer, historier og oplevelser, der fortæller om deres liv i Danmark – og som til sammen kan skabe indsigt i, hvordan Danmarks historie har udfoldet og udviklet sig de seneste 100 år. Alle kan deltage uagtet køn, alder og postnummer, og det er forventningen, at mange gør det.

Selve indsamlingen foregår på www.givdetvidere2017.dk, hvor man enten selv kan skrive sin historie eller melde sig til at blive indsamler af andres historier, hvis nogen på den ene eller anden måde ikke selv vil eller kan skrive den. Man kan også skrive sin historie ud fra forskellige temaer som ”mor” i anledning af mors dag eller ”ferie” i forbindelse med sommerferien – ligesom skoleklasser bliver opfordret til at anvende muligheden for at skrive og indsamle historier i undervisningen.

Vi håber, at der er mange af indbyggerne i Vordingborg Kommune, som vil deltage i projektet. Alle lokale erindringer tilfalder nemlig Lokalhistorisk Arkiv til gavn og glæde for eftertiden. Hår du spørgsmål til projektet, er du altid velkommen til at kontakte os.

Se også under fanen ‘ukendte billeder’. Der er nu kommet nye billeder på siden, som vi ønsker hjælp til.

 

 

 

Udgivet i Nyheder | Tagget , | Kommentarer lukket til Endnu flere numre af Guldgåsen her på hjemmesiden med mere

Nyt på hjemmesiden

Vi har ryddet lidt op på hjemmesiden og bl.a. flyttet historier fra besættelsen ind under menupunktet ‘lokalehistorier’. Her finder du som noget helt nyt også ældre numre af  Guldgåsen, der udgives af Vordingborg Lokalhistoriske Forening. I Guldgåsen finder du et væld af spændende artikler om personer og livet i Vordingborg og omegn fra før verden gik af lave. Den lokalhistoriske forening kan du møde på arkivet hver tirsdag og få en snak og eventuelt blive medlem.

Vi håber, at hjemmesiden er blevet mere overskuelig. Har du ris eller ros til hjemmesiden hører vi meget gerne om det.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Nyt på hjemmesiden