Arkivernes Dag d. 11. november

Den anden lørdag i november er det Arkivernes Dag, og her byder Danmarks arkiver indenfor til åbent hus. Traditionen tro holder også lokalarkiverne i Vordingborg Kommune åbent hus denne dag.

På Arkivernes Dag åbner vi vores lokalhistoriske samlinger. Kom og bliv klogere på dit lokalsamfund og dets historie. Se de mange spændende historier og arkivalier i form af kort, billeder og dokumenter fra fortiden. Måske har vi også en historie om dit hus, din familie eller de, der var her før dig? Vi glæder os alle sammen til at se så mange som muligt.

Hovedtemaet i år indsamling af erindringer og historier under projektet ’Giv det videre 2017’.

Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv har fokus på Storstrømsbroen, som i år har kunnet fejre 80 år. Der vises unikke fotos fra selve byggeriet og bl.a. film fra indvielsen. Arkivet har fundet film, fotos, aviser, bøger og artikler om broen, som man kan dykke ned i. Har du fotos eller andet om Storstrømsbroen eller noget andet, som du ønsker at aflevere til arkivet, så kan det også lade sig gøre denne dag. Som altid er der salg af gamle bøger og postkort fra Vordingborg. Arkivet har åbent 11-14 og byder på kaffe og småkager.

Udgivet i Nyheder | Tagget , , | Kommentarer lukket til Arkivernes Dag d. 11. november

Slægtsforskning når netforbindelsen går ned

Her er muligheden for et kursus i slægtsforskning på Rigsarkivet for interesserede:

Håndbøger og opslagsværker for slægtsforskere – når netforbindelsen går ned

Samfundet for Dansk Genealogi og Personalhistorie indbyder til foredrag om håndbøger og opslagsværker ved kulturhistoriker Tommy P. Christensen

I 2017 ramtes vi af historiens hidtil største hackerangreb med phisting og ransomware. Vi blev vidne til, at alle myndigheder, softwareproducenter og politikere fralagde sig ansvaret, og hele historien udstillede den enkelte borgers sårbarhed.

Spindoktorer søgte at flytte fokus fra problemerne ved at hævde, at “Digitalisering er demokratisering”, men mange slægtsforskere blev sig bevidst, at også deres pc kan blive kapret. I dette foredrag sættes fokus på alternativet til netafhængighed og blind tillid til Skyen ved at præsentere et dusin gode, gamle trykte opslagsværker og håndbøger, der bør stå fremme på enhver læsesal, som benyttes af slægtsforskere og personalhistorikere. Det drejer sig bl.a. om Encyklopædien, Trap, Blå Bog, Hvidtfeldt, Ochsner og Weilbach samt DAA, DBL, DHB, DKL og DKO.

Sted: Rigsarkivet, København – Harsdorffsalen, Tøjhusgade 1 Tid: Tirsdag 10. okt. 2017 kl. 16.00 – 17.00

Tilmelding: Senest søndag 8. okt. 2017

Alle er velkomne. Gratis adgang.

Tilmelding er nødvendig.

 

 

Udgivet i Nyheder | Tagget | Kommentarer lukket til Slægtsforskning når netforbindelsen går ned

Storstrømbroen fylder i dag 80 år

I dag, d. 26. september, kan vi fejre, at det er 80 år siden, at man kunne indvie Storstrømsbroen. På arkivet har vi i øjeblikket vores lille plancheudstilling fremme om anlægget og indvielsen af broen. Vi følger op med film, fotos, postkort og flere historier om broen på Arkivernes Dag d. 11. november.

Mere end 60.000 mennesker festede med, da Storstrømsbroen åbnedes for tog- og biltrafik den 26. september 1937, og to landsdele knyttedes tættere sammen.

Fra dagens program:

11.05 Indvielsestoget med Kong Christian X og kronprinsparret ombord i kongevognen ankommer fra København

11.15 Festtaler på tribunen på Masnedø

12.10 Snoren over broen ”klippes” af tog og biler, der kører over broen side om side

Om aftenen festfyrværkeri ved broen.

– Olsen, nu kan De godt køre!” lyder det fra Kong Christian X ombord på indvielsestoget, der sammen med en bilkortege sprænger snoren over broen.

Lige nu kan du også se en plancheudstilling om Vordingborg Havn, og d. 11. oktober inviterer Lokalhistorisk Forening til foredrag med skibsmægler Hans Ove Lange, der fortæller om Sydhavnens historie. Det sker kl. 19 i Kulturarkaden og der er gratis entré.

Udgivet i Nyheder | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Hjælp. Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv efterlyser en afspiller til Super-VHS bånd

Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv efterlyser en afspiller til Super-VHS bånd

I 2011 modtog Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv en meget stor mængde bånd fra Lokaltv-projektet Medietrekanten, der startede i 1998 under daghøjskolen. Medietrekanten dækkede alle typer af begivenheder i byen – især nyheder, men også voxpop om politiske emner. Daghøjskolen lukkede i 2000, men projektet fortsatte under produktionsskolen (for unge u. 25 år uden uddannelse). Projektet endte i 2005. Alle de mange udsendelser blev altså efterfølgende doneret til arkivet, så de her kunne gemmes til eftertiden som dokumentation for Medietrekantens produktion, men også om Vordingborgs historie. Desværre ligger alle udsendelserne på såkaldte Super-VHS bånd, der var en videreudvikling af VHS-formatet, som de fleste kender. Super-VHS slog aldrig rigtig igennem. Teknologien blev overhalet indenom af DVD’en.

På Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv er vi gået i gang med at digitalisere indleverede VHS-bånd og ville i denne forbindelse også digitalisere de mange bånd fra Medietrekanten. Vi har imidlertid opdaget, at vi ikke kan bruge vores VHS-afspiller til formålet. Vi efterlyser derfor en afspiller til Super-VHS bånd. Vi håber meget, at der sidder én derude, der vil sælge eller evt. bare udlåne en afspiller til arkivet. Alternativet er nemlig, at alle de mange Super-VHS bånd er ubrugelige og al information går tabt.

Arkivets leder, Susanne Outzen, kan kontaktes på telefon 61717704 eller på mail lokalarkivet@vordingborg.dk

 

Udgivet i Nyheder | Tagget , , | Kommentarer lukket til Hjælp. Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv efterlyser en afspiller til Super-VHS bånd

Endnu flere numre af Guldgåsen her på hjemmesiden med mere

Så er der lagt endnu flere numre af Guldgåsen ind på hjemmesiden. Du kan nu læse alle numre fra 1989 og frem til 2016. God læselyst.

Lokalhistorisk Arkiv har nu fået en lille satellit. Vi har udlånt nogle af vores gamle udstillingsplancher til plejehjemmet Solvang i Vordingborg. Hvis beboerne på plejehjemmet får glæde af at have udstillingen stående, så fortsætter det de kommende måneder med skiftende plancher.

Arkivet er nu også tilmeldt erindringsprojektet “Giv det videre”. ”Giv det videre” er en landsdækkende erindringsindsamlingskampagne. Fra den 1. marts og året ud er det muligt for alle danskere at bidrage med erindringer, historier og oplevelser, der fortæller om deres liv i Danmark – og som til sammen kan skabe indsigt i, hvordan Danmarks historie har udfoldet og udviklet sig de seneste 100 år. Alle kan deltage uagtet køn, alder og postnummer, og det er forventningen, at mange gør det.

Selve indsamlingen foregår på www.givdetvidere2017.dk, hvor man enten selv kan skrive sin historie eller melde sig til at blive indsamler af andres historier, hvis nogen på den ene eller anden måde ikke selv vil eller kan skrive den. Man kan også skrive sin historie ud fra forskellige temaer som ”mor” i anledning af mors dag eller ”ferie” i forbindelse med sommerferien – ligesom skoleklasser bliver opfordret til at anvende muligheden for at skrive og indsamle historier i undervisningen.

Vi håber, at der er mange af indbyggerne i Vordingborg Kommune, som vil deltage i projektet. Alle lokale erindringer tilfalder nemlig Lokalhistorisk Arkiv til gavn og glæde for eftertiden. Hår du spørgsmål til projektet, er du altid velkommen til at kontakte os.

Se også under fanen ‘ukendte billeder’. Der er nu kommet nye billeder på siden, som vi ønsker hjælp til.

 

 

 

Udgivet i Nyheder | Tagget , | Kommentarer lukket til Endnu flere numre af Guldgåsen her på hjemmesiden med mere

Nyt på hjemmesiden

Vi har ryddet lidt op på hjemmesiden og bl.a. flyttet historier fra besættelsen ind under menupunktet ‘lokalehistorier’. Her finder du som noget helt nyt også ældre numre af  Guldgåsen, der udgives af Vordingborg Lokalhistoriske Forening. I Guldgåsen finder du et væld af spændende artikler om personer og livet i Vordingborg og omegn fra før verden gik af lave. Den lokalhistoriske forening kan du møde på arkivet hver tirsdag og få en snak og eventuelt blive medlem.

Vi håber, at hjemmesiden er blevet mere overskuelig. Har du ris eller ros til hjemmesiden hører vi meget gerne om det.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Nyt på hjemmesiden

Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv i Tv2Øst

Forleden var vi i Tv2Øst i programmet Min hverdag.

Du kan se udsendelsen på dette link: http://www.tveast.dk/nyheder/07-01-2017/1930/lokalarkiv-i-nye-rammer?autoplay=1#player

 

 

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv i Tv2Øst

Arkivet holder lukket mellem jul og nytår

Kære alle brugere af arkivet

Vi holder ferielukket mellem jul og nytår, men husk, du finder os jo døgnet rundt på www.arkiv.dk. Her kan du selv finde oplysninger om vores arkivalier, når vi holder fri.

I ønskes alle en glædelig jul og godt nytår.

Mange julehilsener

Dit lokale arkiv

52fd9cd34eb14841ddf5d3cb71fd5745Postkort med Vordingborg Kirke og Kirkeengen. Afsendt af skomagersvend med bopæl på Kirkelig Ungdomshjem, Vordingborg 1925.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Arkivet holder lukket mellem jul og nytår

Arkivernes Dag 2016

Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv har fokus på sport og idræt i Vordingborg og omegn. Vi har fundet spændende historier om idrætsforeningerne i vores gemmer og krydret med vores righoldige billedarkiv. Vi fortæller blandt andet om Danmarks første professionelle fodboldspiller, Frits Andersen, og man kan se hans personlige scrapbøger. Vi har en del fotos i arkivet fra forskellige sportsbegivenheder, som vi mangler personnavne på. Dem viser vi frem og håber at kunne få hjælp til at identificere. Samtidig efterlyser vi materiale fa lokale sports- og idrætsklubber. Det kan være f.eks. fotos og historier eller erindringer. Det har ved gennemgang af arkivet nemlig vist sig, at vi ikke har ret meget materiale fra idrætsforeningerne i området.

Her er det en flot brydere fra Atletikklubben Odin 1932.

brydere-fra-atletikklubben-odin-1932

Udgivet i Nyheder | Tagget , , | Kommentarer lukket til Arkivernes Dag 2016

Arkivernes Dag

b6087Lørdag d. 12. november er der igen Arkivernes Dag.

I år er temaet sport og idræt, og vi er i fuld gang med at finde arkivmateriale frem fra gemmerne om emnet – med fokus på Vordingborg. Desværre er der ikke ret meget i arkivet om sport- og idrætsforeningerne i Vordingborg.

Er du med i en sporklub eller idrætsforening hører vi derfor meget gerne fra dig. Har du en spændende historie eller fotos om dig selv og din sport, modtager vi dem meget gerne. Vi modtager også gerne foreningsarkiver. Kontakt arkivet på mail eller mød op tirsdage 10-16.

Vi har åbent på Arkivernes Dag kl. 10-13. Foruden den lille udstilling kan du møde den lokalhistoriske forening samt købe lokalhistoriske bøger og gamle postkort. Vi har som altid også vores albums med uidentificerede personer og steder fremme, som vi håber at kunne få hjælp til at få identificeret.

På billedet ses Hans Peder Hansens Gymnastik pigehold Ørslev. Årstallet og pigerne på billedet er ukendt.

 

Udgivet i Nyheder | Tagget | Kommentarer lukket til Arkivernes Dag