Drab og flugt fra Vordingborg Arrest d. 21. september 1963.
Vordingborg Arrest blev opført i 1841 bag det gamle Rådhus på Slotstorvet.
Der var en halv snes celler på de to etager.
Arrestforvareren boede sammen med sin kone i en lejlighed i Arrestbygningen.
To unge tyske sømand, den 24-årige Peter fra Berlin og hans kammerat 19-årige Friederich, ville forsøge sig som smuglere. De havde fundet ud af, at man kunne tjene gode penge på at smugle spiritus til Sverige. De havde lejet en hollandsk lystbåd og sat kursen mod Sverige med 175 flasker cognac, men dårligt vejr gjorde, de måtte søge havn i Stege. De regnede ikke med, der var toldere ude den dag.
Da de havde fortøjet båden godt, besluttede de at se lidt på byen, så de tog nogle flasker cognac med og begav sig op i byen, hvor handlen gik godt. Der var nogen, der meldte dem, og de blev anholdt i Stege og indsat i Vordingborg Arrest i eneceller.
De blev varetægtsfængslet til d. 12. oktober 1963. Efter retsmødet fik de lov til at dele celle. Dommen var 60 dages ubetinget fængsel og en bøde på 6.000 kr., og hvis ikke de kunne betale, kunne de sidde bøden af. Det faldt ikke i god jord hos de to fanger, der gerne ville hjem til jul.
Flugtplanerne tog form, og med en vagtstyrke på 4 mand, besluttede de, det skulle ske natten mellem den 13. og 14. oktober, hvor der kun var 1 mand på vagt, og de valgte Arrestmedhjælper Hansen, der tilsyneladende var den svageste.
De planlagde at få arrestmedhjælperen op i deres celle ved at skrue op for radioen, men igennem glughullet, bad han dem bare skrue ned. Så prøvede de at fremstille en primitiv lampe af en klat margarine og en piberenser stukket gennem et bliklåg, og det osede forfærdeligt. Planen var, Hansen skulle komme ind i cellen, hvor de ville overmande ham, binde ham til bordet med en stump sejlgarn og stjæle hans nøgler. Men det mislykkedes, – Hansen blev stående uden for døren. De to fanger vidste ikke, hvad de nu skulle finde på, så den ene meddelte, han skulle på toilettet; da han kom tilbage derfra, tvang han Hansen ind i cellen og slog ham med en skolæst.
Arrestforvarer Nielsen havde hørt tumulten og kom nu ilende, og den ene fange gjorde ham forståeligt, der var noget galt, og at han skulle komme ind i cellen. Det ville Nielsen ikke, så han blev også tvunget ind og slået ned. Nu styrtede de to fanger ud af cellen, låste den og forsvandt ud i gården, hvor deres eneste flugtvej var over muren.
Imidlertid var Fru Nielsen blevet bekymret og havde kontaktet politistation i Algade 89, så 2 overbetjente kom løbende til og anholdt de to fanger igen. Nu blev Arrestforvarer Nielsen lukket ud af cellen, og en ambulance blev tilkaldt sammen med en læge, der kunne fastslå, at Hansen var død af sine kvæstelser.
De to fanger blev overført til Vestre Fængsel.
Obduktionen viste, at Hansen ikke var død at de slag, han havde fået, men af chok eller svær hjertelidelse.
De to fanger blev idømt hhv. 4 år og 3 års fængsel.
OBS: da sagen er af nyere dato, er alle navne ikke opgivet fuldt ud jfr. persondataloven.
Kilde: Kriminelle i Danmark, Sydsjælland og Lolland-Falster af Palle Bruus Jensen udgivet 1917, samt billeder og arkivalier i Lokalarkivet.