– Anmeldelse af ny bog om slægtsforskning
Per Andersen: Slægtens Myter – Fakta og fiktion. Udgiver: Foreningen Danske Slægtsforskere, 2021.
En ny bog om slægtsforskning med titlen ”Slægtens Myter – Fakta og fiktion” er netop udkommet. Den er skrevet af den meget erfarne slægtsforsker Per Andersen, og her bliver der taget fat på de gode familiehistorier, som mange af os har fået fortalt, fra vi var små. For hvem kender ikke en historie om, at familien i virkeligheden nedstammer fra en sigøjnerslægt eller vistnok skulle være resultatet af et forhold mellem en tjenestepige og en greve – eller var det måske endda en kongelig? Ofte er disse historier blevet bakket op af observationer om særlige fysiske træk i familien, som netop synes at understøtte dem. Historierne findes i en række varianter og har sikkert hos mange lagt den første kim til en egentlig slægtsforskningsinteresse.
Selvom historierne typisk fortæller om det helt specielle ved slægtens ophav, så findes lignende historier i forbløffende mange familier, og Per Andersen behandler i bogen en række af de mest almindelige såsom ”eksotiske” eller ”fine” forfædre. Desværre viser erfaringen, at størstedelen af disse historier desværre ikke lader sig verificere, ja mange desværre ved grundigt slægtsforskningsarbejde i virkeligheden viser sig helt at kunne afvises. Per Andersen gennemgår grundigt, hvordan man kan gå til kilderne og videnskabeligt forsøge at komme til bunds i, om der kunne være noget om snakken, eller om det desværre blot er en myte.
Men hvorfor findes disse myter i det omfang, de gør? Her påpeger Per Andersen, at de udover at være gode historier samtidig er med til at give identitet til slægten. Det er også grunden til, at de ikke altid umiddelbart opgives, selvom kilderne klart viser, at de ikke kan være sande. Et prominent eksempel er Uffe Ellemann-Jensen, som i interviews gentagne gange har fortalt, at hans familie skulle nedstamme fra en af Napoleons spanske lejesoldater, som i 1808 brændte Koldinghus ned. Det skulle være grunden til, at familiens medlemmer den dag i dag stadig har mørkt hår og markante ansigtstræk, og som den tidligere udenrigsminister fortalte, var det også med til at give ham en særlig følelse af at være europæer. Ellemann-Jensens ophav har imidlertid været genstand for en undersøgelse, men, konfronteret med at kilderne klart viste, at det spanske ophav umuligt kunne have noget på sig, reagerede den tidligere udenrigsminister irriteret og fastholdt historien.
Slægtens myter er underholdende og god at få forstand af. Der gives mange gode råd om slægtsforskning og de mange søgemuligheder på Nettet – og som en ekstra bonus tager forfatteren de udbredte DNA-undersøgelser op til gennemgang, og kigger nærmere på, hvor anvendelige de egentlig er, når det kommer til at afdække slægtens ophav.
Berit M. Christensen