Mordet på Ruinerne 1910

Natten mellem 2. og 3. Pinsedag 1910 (d. 16. – 17. maj), blev en ung pige fundet myrdet på Ruinterrænet ved Gåsetårnet.

Socialdemokraten 18. maj 1910

Anna Mathea Elisabeth Christensen blev født på Vordingborg Færgegård d. 28. februar 1889, datter af arbejdsmand Carl Christensen og hustru Ane Kirstine f. Jensen. Hun blev konfirmeret d. 19. april 1903 i Vordingborg Kirke.
Den 28. februar 1907 blev hun som 18-årig gift med Gipsstøber David Tedaldi i det Katolske Kapel i Næstved (Ansgar Kirkebog). Han var ansat på ‘Hermansen og Sønners Jernstøberi’. Sammen havde de en datter på knapt 3 år. Rosa Astrid Elisabeth Tedaldi, født d. 10. maj 1907 og døbt i Skt. Cathrina Kapel i Næstved (Ansgar Kirke) 1908.

Ægteskabet gik ikke så godt, og Anna var flere gange på besøg i Vordingborg. Ved juletid 1906 rejser hun fra sin mand og til Vordingborg, hvor hun får arbejde på Hotel Valdemar som smørrebrødsjomfru. Hun boede hos sin mor og sine søskende i Strandgade; forældrene var separeret.
På hotellet mødte hun hotelkarl Ferdinand Dorn Kerff, der havde aftjent sin værnepligt ved Infanteriet. Han led af epileptiske anfald, men skildres på hotellet som absolut pligtopfyldende og flink.
Han blev født i Fredericia d. 13. maj 1890, søn af Pakmester Anton Wilhelm Kerff og Mathilde Wilhelmine Steen. Døbt i Sankt Knud – katolsk Kirke

2. Pinsedag 1910 rejser David Tedaldi til Vordingborg for at overtale sin kone til at komme hjem. Det fortæller hun Kerff, da de er til pinsebal i Kirkeskoven. De forlader ballet for at gå ned og se branden på Masnedsund Hvilehjem og vender ved halvtotiden tilbage til ruinerne. Her bliver de uvenner, og han skærer halsen over på hende med en forskærerkniv, han har taget på hotellet.
Efter ugerningen tager Kerff tilbage til Kirkeskoven, hvor han noget forvirret fortæller Politibetjent Hansen, at han har skåret halsen over på en pige på slotsruinen.
På trappen op til udsigtspunktet tæt ved Gåsetårnet fandt man en ung kvinde med halsen skåret over, – liget blev bragt til sygehuset, og ligsyn blev foretaget af Borgmesteren og Distriktslægen.

Ruinterrænet med trappen op til Udsigten, ca.1900.

Man indledte nu en eftersøgning af Kerff hele natten, og kl. 7 om morgenen blev han sporet til Lundby Station på vej mod København. Han blev anholdt og bragt tilbage til Vordingborg, hvor han senere på dagen blev afhørt af Borgmester Sporsen og tilstod sin handling.
Han sad i Vordingborg arrest fra d. 17. maj 1910 til d. 17. juni 1911.
Han blev idømt en langvarig fængselsstraf på 8 års Tugthus og indsat i Horsens Statsfængsel.

Han flyttede efter sin benådning i 1917 til København.
Lagerarbejder Ferdinand Dorn Kerff døde på Kommunehospitalet d. 21. december 1918 af influenza og lungebetændelse.

Links – åbner i nyt vindue:
Vordingborg Arrestjournal nr. 46 Kerff
Horsens Tugthus
Begravelsesprotokol: Ferdinand Dorn Kerff
Dannebrog – Avis
Randers Amtsavis
Socialdemokraten
Andre aviser på Mediestream

Læs mere i Guldgåsen nr. 2 – 2016

Kilder: Aviser – bl.a. Randers Amtsavis og Dannebrog, samt forskellige materialer fra Statens Arkiv bl.a andet Kirkebøger og kriminalsager og Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv.