Startet af Turistforeningen i 1918 (jfr. Rundskueavisen 1918).
Vordingborgdagen var en tilbagevendende begivenhed sidst på sommeren, oprindeligt kaldt Rundeskuedagen, og løb af stablen for første gang lørdag den 7. september 1918.
Rundskue er en betegnelsen for tur eller arrangement, hvor der er mulighed for at bese forskellige steder, stande el. lign. ifølge Den danske Ordbog – linket åbner på en ny side.
Initiativet blev taget af Museets forretningsudvalg, der på grund af manglende midler ønskede at samle ind til reparation af museets tag. Af de indsamlede penge gik 2/3 til museet, og den sidste 1/3 gik til Vordingborg Sygeplejeforening, Vordingborg Børnehjem og Asylerne i Vordingborg, på Ore og i Nyråd.
Komiteen bestod – ud over Museets forretningsudvalg – af Konsul Petersen, Isenkræmmer Morten Christensen, Malermester Schou. Bogbinder Sommer, Restauratør G. Hansen, og Gæstgiver Lauritzen. Der suppleredes med Konditor Jensen, Købmand H. L. Henriksen og Skovfoged Jensen samt Redaktørerne Hansen, Olsen, Andersen og Asbæk.
Til formand valgtes Premierløjtnant v. Scholten, til næstformand Morten Christensen og til sekretær Lærer Danø.
Hovedkomiteen bestod desuden af Forstander Halse, fhv. Bankdirektør Fugl og Malermester Schou.
Rundskuets Protektorer var Borgmester Sporsen og Oberst Schwarz.
I Vordingborg afholdtes forskellige udstillinger, koncerter, virksomhedsbesøg, gættekonkurrencer, fodboldkampe, kabareter, skønhedskonkurrencer og forskellige andre opvisninger. I byen, bl. a. på Slotstorvet, var der var rejst en estrade til opvisninger og i Kirken og samt på Kirkeengen etc.
Det foregik altid sidst på sommeren, og ca. 14 dage før kunne der købes et rundskuehæfte, der kunne bruges på dagen. I starten kostede hæftet 1 kr., men prisen steg til 5 kr. og senere til 10 kr.
Gættekonkurrencerne i forretningerne kunne være:
hvor mange knapper er der i denne skål, – eller hvor mange skjorter er der i vinduet m.v.
Hovedgevinsten var en bil.
I 1930’erne knyttedes der flotte optog til med temaer som H. C. Andersen, Gøngehøvdingen eller noget om Valdemarerne.
Derudover var der karruseller, luftgynger og almindeligt gøgl, – på et tidspunkt under krigen viste Isak Abraham sig som en stærk mand.
Der findes en stumfilm fra Vordingborgdagen 1935, som kan ses på Dansk Filminstitut – hvor der bl.a. er fodboldkamp mellem skorstensfejere og bagere på Kirkeengen, optog gennem byen, ringridning, markedsplads med blandt andet tombola, fyrværkeri, tale af borgmester Lohff-Rasmussen samt brand- og militærøvelser på Kirkeengen.
Vordingborgdagenes festligheder må være sluttet omkring 1970, – så vidt vi kan se.
Se flere billeder på Arkiv.dk – og filmen om samme på Dansk Filminstitut – begge link åbner på en ny fane
Kilder: Verner Jensens bog “Toppede Brosten”, Den danske ordbog, avisudklip, billeder og arkivalier i arkivet.