Geyserulykken, 25. maj 1923

Geyser-ulykken – 25. maj 1923 – det er nu 100 år siden.

Minestrøm V ved siden af Geyser.
Bådene lå ved Øernes Andelsselskab

Den 25. maj 1923 var Vordingborg på forsiderne i alle landets aviser. Årsagen var en tragisk ulykke under en flådeøvelse i Smålandsfarvandet. På krydseren Geyser eksploderede en fosforbombe, da den skulle demonstreres for en gruppe sagkyndige, og en række besætningsmedlemmer blev ilde tilredt, da flydende fosfor ramte dem.

Kaptajnløjtnant Rützau døde 14 dage senere efter svære lidelser. En anden blev totalt blind. Adskillige af de overlevende var indlagt på Vordingborg Sygehus i måneder og nogle få i næsten et år. Andre blev sendt til specialister i England, hvor man gennem plastiske operationer i nogen grad fik reddet deres vansirede ansigter.

Ulykken medførte, at såvel kong Christian X som kronprins Frederik, den senere Frederik IX, aflagde sygebesøg i Vordingborg. Adskillige af de forulykkede var officerskammerater med kronprinsen, der selv var kommandant på et af flådens skibe, som deltog i den samlede øvelse.

Overlæge Ludvig Boye Lundstein 1922

“Søster Sara”
Sygeplejerske Sara Christensen – 1922

Ulykken blev en ildprøve for det kun seks år gamle sygehus. Overlæge L.B. Lundstein og hans nærmeste medarbejder, oversygeplejersken, den navnkundige søster Sara, opholdt sig i de første døgn næsten konstant på sygehuset, hvortil der også blev tilkaldt specialister fra andre sygehuse. Både overlæge Lundstein og søster Sara modtog senere hædersbevisninger for deres indsats.

 

Kilde: Fra Verner Jensen bog ”Toppede Brosten”, billeder og arkivalier i arkivet samt Guldgåsen 2011 nr. 1 side 3-5