Bagergården og møllen i Ørslev

Bagergården og møllen

Bagermester Frederik Adolf Sindahl og hustru Dorthea Sindahl. De ejede Bagergården og møllen fra 1881 til 1921.

På Ørslevvej 125 ligger en gammel ejendom. På facaden står skrevet ”Bagergaarden 1878”. Her har der været bageri og mølle i mere end et halvt århundrede.
Bagergården og møllen er formodentligt opført i 1878. Frederik Adolf Sindahl og hustru Dorthea Sindahl købte ejendommen i 1881. De fik 11 børn, og nogle af drengene hjalp til med at male korn.
De boede i stueetagen i beboelseslængen ud mod Ørslevvej. Her havde Dorthea dækket op i et par stuer, så folk fra gaden kunne komme ind og købe kaffe, friskbagt brød og kager.

Johansens maleri af Bagergården og mølle. Møllen brændte i 1934, så datering af billedet må være før 1934.

Da Frederik Sindahl dør i 1921, overtager sønnen Christian Sindahl driften af bageri og mølle. Han sælger ejendommen i 1925, og dermed er Sindahl-familiens æra på Bagergården slut.
Af senere ejere kan nævnes Bagermester Harald Rasmussen, der også ejer Masnedsund Brødfabrik.
Lørdag d. 10. februar 1934 brænder møllen ned til grunden. Et øjenvidne beretter, at det lignede et brændende kors, da møllevingerne faldt ned.
Der havde også været brand i møllen fredag formiddag d. 9. februar, men her opdagede man branden i tide og fik den slukket.
Værre gik det desværre om lørdagen. Bagergaardens bestyrer opdagede branden først på aftenen, men da havde ilden så godt fat, at møllen ikke stod til at redde.
Politiet havde været tilstede både om fredagen og om lørdagen for at foretage afhøringer. Man mistænkte, at de to brande var påsatte. Det forlyder, at en skoledreng fra et vindue i skolen havde set en person løbe væk fra møllen. Dette må formodentligt have været ved den første brand om fredagen.
Det er så vidt vides aldrig blevet opklaret, om brandene var påsatte.

Kilde: Henrik Sørensen, Ørslev