Platangården, Præstegårdsvej 8-14, Neder Vindinge

Platangården ligger på matr. nr. 1m i Neder Vindinge.
I 1977 flyttede man Amtsungdomscentrets Daghøjskole, Rådgivningscenter og administration fra Næstved til den tidligere præstegård i Kastrup. Institutionen fik navn efter det store platantræ i haven.

Platangården, Præstegårdsvej 8, – ca. 1970

Med tiden voksede centeret med både værksteder, kantine og boliger til de unge elever, og sammen med Turistforeningen blev der oprettet et velbesøgt vandrehjem.
Eleverne skabte en folkecafe, ”Platancafeen”, som i 1997 havde 1000 medlemmer. Der blev lavet ungdomsteater, musicals, Nordisk Vise- og Folk festival og senest Videncenter.

Det er en døgninstitution for unge, henvist fra kommunernes socialforvaltninger, samt støtteelever i alderen 16-25 år, i alt 49 elever (1988).

Vordingborg vandrehjem bliver i 1997 udvidet med 120 pladser, samtidig nedlægges Videnscentret i sin nuværende form og ændres til Svend Heinild Centeret, der skal danne ramme om både jobtræning, sundhed miljø og vandrehjem. Det indvies i 2001.

Nu er værkstederne lukkede, og ligeså er ordningen med støtteelever ophørt. De unge, der nu bor på Platangården, modtager hjælp til skolegang og uddannelse samt alm. dagligdags gøremål.

Kilder: Arkivalier og fotos i arkivet.