Dagmar Grymer, Husmoderskolen

Dagmar Grymer – portrætfoto

Johanne Franciska Dagmar Nielsen Grymer blev født d. 3 maj 1867 på Femø som datter af gårdejer Niels Frandsen og hustru Else Marie Pedersen i Nørreby. Barndomshjemmet er en gammel slægtsgård, som hun bestyrede nogle år efter sin mors død. Hun fik kontorplads i Jylland og senere i København fra 1896, inden hun tog eksamen som husholdningslærerinde.
Hendes far havde nu en gård i Roskilde, og hun gik til redaktøren i Roskilde, og bad ham skrive lidt om hendes ønske om at starte en husmoderskole i Vordingborg. Dagmar Grymer havde lidt svært ved at finde et passende sted at starte sin skole, men det lykkedes at leje Lindevang ved Lindevej (senere Skovvej) af tømrermester Christensen i 1904, og her fungerede skolen de første 3 år.

Der var plads til 12 elever i starten, senere blev det 16 elever.
Hun havde i nogen tid haft kig på den grund, som skolen ligger på i dag, og sikrede sig forkøbsret. Den ejedes af købmand Bjørn, som var meget forbavset, da hun købte hele området og opførte den skole, vi kender i dag på Violvej. Skolen blev indviet i 1907, der var plads til 24 elever, – og det var den femte husmoderskole i landet
På husmoderskolen kom piger fra alle steder i landet samt fra udlandet. Skolen har været meget søgt, og en af de bedste og mest søgte i landet. Den har betydet meget for byens turisme.
I 1929 overlod Dagmar Grymer, efter 25 års virke, ledelsen af skolen til Valborg Olsen, der også havde været elev hos hende. Dagmar Grymer tog også del i ungdomsarbejdet i byen. Hun døde i 1959, og er begravet på Vordingborg gl. Kirkegård.

Dagmar Grymer i dagligstuen – 1937

Kilder: Arkivets udklip, kirkebøger og Københavns Stadsarkiv