Mads Fuglsang, Brobørste og Krybskytte, Næs.

Mads Fuglsang, 1905-1988, Herregårdsbørste, Brobørste, Krybskytte og forfatter.

Mads Aleksander Rasmus Pedersen Fuglsang blev født d. 11. december 1905 i Boltinggårds Skov i Ringe Sogn på Fyn. Han var søn af Husmand Peder Rasmussen Fuglsang og Marie Elisabeth Hansen.
Han voksede op hos sine bedsteforældre.

Fra 1919 til 1924 arbejdede han på forskellige større gårde og gik ind imellem på valsen. Herefter tog han ud at sejle, – og blev agterudsejlet i Buenos Aires, hvorefter han var Gaucho (cowboy) i Argentina. Han vendte i 1929 hjem til Danmark og blev herregårdsbørste.
Året efter blev han gift med Martha Elisabeth Jensen (f. 1911), og sammen tog de i 1933 til Vordingborg, hvor han havde håb om at få arbejde på Storstrømsbroen. Da dette arbejde endnu ikke var påbegyndt, fik han og hans kone arbejde på Rosenfeldt for et år.
I januar 1934 blev han kørt ned af en bil på Næstvedvej og fik beskadiget ryggen. Samme år lejede han et lille husmandssted i Næs. For ulykkeserstatningen købte han en båd og et jagtgevær, og han supplerende arbejdsløshedsunderstøttelsen med ålefiskeri, strandjagt og senere også kartoffeldyrkning.
Strandjagten foregik i vandet langs Knudshoved Odde. Det var tilladt at fiske og skyde fra vandet, men hvis de anskudte dyr landede på land, tilhørte de godsejeren. Alligevel tog Mads ind på land og hentede dem, – så nu var der pludselig tale om krybskytteri. Skytten Brehm på Rosenfeldt var meget nidkær over for godsets skove og jorder, og ofte fik Mads skæld ud og blev beskyldt for Krybskytteri, – men det lykkedes aldrig Brehm at tage ham på fersk gerning.
Mads Fuglsang flyttede fra Næs igen allerede i 1934 og til Orevej 184, matr.nr. 108b, da han nu havde fået arbejde på Storstrømsbroen.

Foto er en kopi fra en af hans bøger.

Mads Fuglsang døde d. 29. juni 1988.

Man kan læse om hans arbejde på Storstrømsbroen i Guldgåsen 2007 nr. 3, som også er tilgængelig på hjemmesiden

Kilder:
Krybskytter i Danmark af Jesper Laursen.
Guldgåsen 2007 nr. 3 – Brobørster.

Mads Fuglesangs 3 bøger:
Bondedreng på valsen – udgivet 1975.
Fra Argentina til Storstrømsbroen – udgivet 1976.
Løsarbejder og arbejdsløs: Danmark, Tyskland og Persien 1938-1956 – udgivet 1978.
Heri skildrer han sin opvækst under fattige kår og tilværelsen som løsarbejder i byen og på landet samt senere i udlandet.